Mededeling ICTijn (13-4-2016)

Deze e-mail bevat afbeeldingen. Als deze niet zichtbaar zijn, bekijk dan deze mail in de browser..
 
ICTijn logo

 Mededeling

13-04-2016
 

Belangrijke waarschuwing

 

Tussen afgelopen zondagavond 17.00 uur en maandagmiddag 14.00 uur hebben honderden Nederlandse websites advertenties laten zien die stiekem probeerden computers te besmetten met een virus. Beveiliger Fox-IT zag de aanval en heeft een waarschuwing gestuurd naar het bedrijf dat de advertentieruimte aanbood. 

Volgens Fox-IT zijn minstens 288 websites besmet geweest. De bekendste websites zijn: nu.nl, marktplaats.nl, sbs6.nl, rtlnieuws.nl, rtlz.nl, buienradar.nl en startpagina.nl.

Hebt u in de genoemde periode websites met advertenties bezocht dan is de KANS op besmetting aanwezig. U hoeft daarvoor nergens op geklikt te hebben. De pagina in beeld gehad hebben was genoeg. Er zijn berichten dat beveiligingsprogramma's dit onderschepten, maar meestal gebeurde dit niet. Overigens waren in dit geval tablets, smartphones en Apple computers niet kwetsbaar voor de manier waarop dit virus te werk is gegaan. 

Helaas merkt u niet direct iets van een mogelijke besmetting. Waarschijnlijk heeft uw beveiligingsprogramma de malware onderschept. Zekerheid daarover hebt u pas na een aanvullende scan met een specifieke malwarescanner. U kunt dit zelf doen of laten doen. 

Ook is het verstandig om een zogenaamde adblocker te (laten) installeren. Hiermee voorkomt u dat advertenties op internetpagina's worden getoond en kan dus ook malware niet via deze weg uw computer besmetten. Bovendien gaat het openen van internetpagina's vaak sneller omdat de advertenties niet geladen hoeven te worden.

 
 

Achtergrondinformatie

 

De aanvallers gebruikten een zogenoemde exploit kit; die proberen gaten in software te misbruiken om malware te installeren. Welke malware precies werd verspreid, is echter niet duidelijk, evenals het aantal bezoekers dat met malware werd geconfronteerd. 

Advertentienetwerken worden vaker gebruikt om malware te verspreiden. Aanvallers kopen bijvoorbeeld advertenties in die ze voorzien van malware, of ze kraken een advertentieserver. Omdat advertentienetwerken vaak advertenties onderling uitwisselen en deze automatisch worden doorverkocht, is het verspreiden van malware moeilijk te voorkomen.

Meer informatie over advertenties en adblockers vindt u op deze pagina.

Meer informatie over malvertising vindt u bijvoorbeeld op deze pagina.

 
 

Ondersteuning

 

Als u bij de voorgestelde controle of installatie hulp nodig hebt ben ik u uiteraard graag van dienst. Neemt u daarvoor gerust contact met mij op.

Met ScanCircle kunt u een gratis computerscan doen die snel een beeld geeft van de staat van uw pc. Via de servicepagina van mijn website kunt u eenvoudig doorklikken om de scan te starten. 

ICTijn, dát helpt!

 
 
Wilt u deze e-mails niet meer ontvangen? Klik dan hier.
Powered by AcyMailing